Heerlijk baden in huis tegen een scherpe prijs. Kies een ligbad uit de uitgebreide collectie ligbaden van Megadump.

Uitverkocht
Uitverkocht
Uitverkocht

Ligbad voor iedereen

Persoonlijke hygiëne was vroeger niet zo vanzelfsprekend als nu. Grote steden werden geteisterd door epidemieën door het ontbreken van een rioleringsstelsel. Om dit probleem op te lossen, besloten stadsbesturen om riolering aan te leggen. Door de aansluiting van woningen op waterleidingen en het riool was er schoon water om je te wassen en kon men het afvalwater lozen. Dit betekende het begin van het ligbad in woonhuizen.

Verschillende soorten baden

ligbadEr zijn tegenwoordig twee verschillende baden: een vrijstaand bad of een inbouw ligbad. Een vrijstaand bad is echt iets wat uitblinkt in de badkamer en zorgt voor een chique sfeer. Vrijstaande baden hebben een goede kwaliteit en zorgen voor een langdurig gebruik. Deze baden zijn te verkrijgen in verschillende merken. Inbouw ligbaden zijn er in vele soorten en maten. Het mooie is dat inbouwbaden afgewerkt kunnen worden met dezelfde tegels als in de rest van de ruimte.

Afmetingen

Een bad moet minimaal 45 cm diep zijn om ervoor te zorgen dat het lichaam goed onder water kan liggen. De meest voorkomende lengtes van baden zijn 150, 160, 170 en 180 cm. Een extra lang ligbad is ook mogelijk. Baden zijn namelijk ook te vinden in 190 of 200 cm. Wanneer je minder mobiel bent, kun je het beste kiezen voor een instap bad met een lage inloop, een deurtje en eventueel een zitje.

Materiaal en kwaliteit

Checken of het bad van goede kwaliteit is? Let er dan vooral op of de badranden vlak en strak zijn, of er fouten te zien zijn aan de vormen van de randen of de badkuip, of het acryl van Lucite is, hoe dik de acryl laag is, hoeveel garantie je op het bad hebt en of het een Solid Surface bad is. De meeste ligbaden zijn uit acryl, staal of steen.

Plaatsing

Klassiek vrijstaand bad op pootjes

Wil je je bad zelf plaatsen? Stel het bad dan eerst waterpas. Monteer vervolgens de bad sifon, maak de afvoer op maat en sluit hem aan maar lijm hem niet vast:

  • Giet een emmertje water in het bad en controleer of het goed wegloopt.
  • Teken de randen waar het bad tegen de muur staat op de muur af.
    Zaag de balkjes op maat en boor er gaten in.
  • Teken de breedte van de badkuip af op de vloer. Bouw binnen de lijn een muurtje van gasbetonblokken. Laat ten hoogte van de afvoer een opening in het muurtje om nog met de afvoer te kunnen werken.
  • Spuit een rand van kit boven op de balkjes en langs het muurtje. Laat de badkuip in de inbouw zakken. Sluit de afvoer aan en lijm de PVC afvoerdelen aan elkaar. Bouw het muurtje dicht. Schroef het serviceluik vast en betegel de ombouw. Laat het bad vollopen en kit de randen af.

Handige doe-het-zelf tips om een ligbad schoon te houden:

  • Vul het bad met heet water en een dosis Biotex. Laat het bad leeg lopen en spoel het bad even na.
  • Maak een doekje nat met karnemelk en poets hiermee het bad.